Unelmoitko töistä ulkomailla?

Kun olin n. 12-vuotias, maailma aukeni minulle. Tätini perheineen asui silloin New Yorkin lähettyvillä Yhdysvalloissa ja kun olimme heidän luonaan käymässä, tavallaan tajusin, että tätä elämää on mahdollista elää jossain muuallakin kuin Suomessa. Käytännössä siitä asti olen unelmoinut ulkomailla asumisesta, joka on sitten toteutunut parissakin kohtaa. Ensiksi vuonna 2008, kun vietin vaihto-opiskeluvuoden tradenomiopintojeni yhteydessä Huelvassa, Espanjassa. Uudelleen vuonna 2014, kun muutin vaimoni ja poikani kanssa Madridiin, Espanjaan, joka on ollut kotimme siis lähes viiden viimeisen vuoden ajan.

Näiden lisäksi on toki tullut matkusteltua todella paljon ja nähtyä maailmaa, kymmeniä maita ja useita eri maanosia, jotka ovat omalta osaltaan auttaneet ymmärtämään sitä, missä mahdollisesti haluaisi elämänsä viettää ja nähdä omien lasten kasvavan.

Mikäli sinulla on unelmana suhteellisen nuorena muuttaa ulkomaille asumaan ja tekemään töitä, niin tässä muutama vinkki, joiden avulla se voi olla lähempänä:

Opiskele kieliä

Ensinnäkin, mihin sitten haluatkin muuttaa, niin kielten opiskelu kannattaa ottaa aika tosissaan. Englanti toki on aina tärkeä, mutta yhtä lailla täytyisi hallita sen maan kieli, johon haluat työllistyä. Esimerkiksi Espanjassa on todella tärkeää hallita espanjan kieli, mikäli täällä haluaa töitä tehdä. Toki aina on paikkoja, joissa työntekoon vaaditaan vain esim. englannin kieli, mutta mikäli ei hallitse paikallista kieltä, niin sulkee itseltään todella paljon ovia. Jos sitten kielten opiskelu tuntuu liian raskaalta, niin silloin ehkä ulkomailla asuminen ei ole sinun juttusi.

Lähde opiskelemaan ulkomaille

Yksi varmasti tehokkaimpia tapoja työllistyä ulkomaille on lähteä opiskelemaan toiseen maahan. Ulkomailla on paljon esim. vuoden kestäviä maisteriohjelmia, joihin pääsee esim. Suomessa suoritetulla tradenomin tutkinnolla ja viisi numeroisella summalla euroja.

Vaihto-opiskeluvuosi kannattaa myös ilman muuta hyödyntää, koska se avaa silmiä ja samalla voit nähdä onko ulkomailla asuminen sinun juttusi. Moni nimittäin tuppaa unohtamaan, että ulkomaille muuton yhteydessä oma tukiverkosto ja lähinnä kaikki muukin jää satojen tai tuhansien kilometrien päähän.

Muuta toiseen maahan

Ilman aikaisempaa työkokemusta tai jotain todella spesifistä osaamista, on töiden hakeminen todella vaikeaa esim. Suomesta omalta kotisohvalta käsin. Näin ollen yksi tehokkaimmista tavoista työllistyä on pakata kamat ja muuttaa toiseen maahan. Monissa isoissa kaupungeissa, kuten Madridissa on todella aktiiviset startup -yhteisöt, joihin aktiivisesti verkostoitumalla voi löytää nopeasti mielenkiintoista tekemistä itselleen. Yhtenä esimerkkinä täällä on Googlen kaikille avoin startup -campus, jonka ilmoitustaulu on yleensä täynnä yrityksiä, jotka hakevat eri tyyppisiä osaajia omiin projekteihinsa.

Toki moni työllistyy ulkomaille työnantajansa kautta, mutta siinä voi mennä aikaa ennen kuin se tapahtuu, sekä silloin et ole itse päättämässä siitä, mihin päädyt töihin, etkä välttämättä tiedä kuinka kauan se kestää. Näin ollen varsinkin nuorena, kun heti otat tulevaisuutesi omiin käsiisi, niin tulet myös aina päättämään, missä asut ja töitä teet.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska/

Teemu Ruuska on työskennellyt rekrytointialalla vuodesta 2009 ja vastaa nykyään InHunt Groupissa digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyvistä asioista. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014, jossa hän on myös suorittanut maisterin tutkinnon kansainvälisesti arvostetussa EAE Business Schoolissa. Vuosien varrella Teemu on kirjoittanut yli 200 artikkelia mm. rekrytointiin, suorahakuun, työnhakuun, digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyen sekä totuttu näkemään Suomessa antamassa kommentteja eri toimittajien haastatteluihin samoista aihepiireistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *