Miten valmistautua työhaastatteluun?

Kun keskustelen nuorten työnhakijoiden kanssa työhaastatteluista tai kysyn, miten he aikovat valmistautua siihen, saan yleensä vaan kummastusta herättäviä katseita. Ikään kuin työhaastatteluun ei voisi valmistautua ja sinnehän mennään vaan omana itsenään vastaamaan rekrytoijan kysymyksiin.

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin ja hyvällä valmistautumisella on merkittävä vaikutus siihen, tuleeko valituksi työpaikkaan. Seuraavassa muutamia asioita, joita olisi hyvä miettiä ennen seuraavaa työhaastattelua:

Ota selvää yrityksestä, johon olet hakemassa

Tänä päivänä on tietoa niin paljon ja vielä helposti saatavilla, että on todella typerää olla hyödyntämättä sitä. Ota siis selvää yrityksestä, sen numeroista, tuotteista, asiakkaista, työntekijöistä ja niin edelleen. Siitä on sinulle valtava hyöty työhaastattelussa ja tulet taatusti antamaan itsestäsi positiivisemman kuvan.

Mieti mitä yritys on hakemassa ja valmistaudu tuomaan niitä asioita esiin

Siitä, kun lähetit hakemuksen on saattanut kulua muutama viikko ennen työhaastattelua. Näin ollen ennen työhaastattelua on hyvä vilkaista työpaikkailmoitusta vielä kerran ja muistuttaa mieleen, mitä yritys on hakemassa ja miettiä, miten parhaiten toisi niitä asioita esiin työhaastattelussa.

Pukeutuminen

Riippuen vähän tuloksista, niin jopa 70% rekrytoijista mainitsee ensivaikutelmalla olevan todella iso rooli heidän lopullisessa päätöksessä. Ja tuohon ensivaikutelmaan on pukeutumisella erittäin iso rooli. Hyvä ohjesääntö on pukeutua siten, kuten tulisi pukeutumaan uudessa työtehtävässä.

Riittävä uni ja lepo

Mikäli työhaastattelu on maanantaiaamuna kello 09:00, ei ole varmasti paras ajatus viettää viikonloppua eri yökerhoja koluten. Se näkyy aika isosti vielä maanantain vireystilassa. Näin ollen nuku, liiku, lepää ja elä terveellisesti työhaastattelua edeltävät päivät, jotta antaisit parhaan kuvan itsestäsi työhaastattelutilanteessa.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska/

Teemu Ruuska on työskennellyt rekrytointialalla vuodesta 2009 ja vastaa nykyään InHunt Groupissa digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyvistä asioista. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014, jossa hän on myös suorittanut maisterin tutkinnon kansainvälisesti arvostetussa EAE Business Schoolissa. Vuosien varrella Teemu on kirjoittanut yli 200 artikkelia mm. rekrytointiin, suorahakuun, työnhakuun, digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyen sekä totuttu näkemään Suomessa antamassa kommentteja eri toimittajien haastatteluihin samoista aihepiireistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *