Miksi kevytyrittäjyys?

Rekry Jelpin kautta saat useita erilaisia henkilöstön palkkausmalleja, kuten henkilöstövuokraus, henkilön palkkaaminen suoraan yrityksen palkkalistoille sekä kevytyrittäjyys. Tänään kirjoituksessa pureudumme näistä viimeisimpään ja käsittelemme sen hyötyjä sekä työnantajien, että työntekijöiden näkökulmasta.

Viimeisessä kymmenessä vuodessa työmarkkinat ovat muuttuneet todella nopeasti ja ennen kaikkea digitalisaation kiihtyminen on lisännyt muutosvauhtia entisestään. Se mitä elämältä ja työltä tänä päivänä haetaan, ovat varsin eri mitä ne joskus vielä muutamia vuosia sitten olivat.

Jos katsotaan yhtä isoa muutosta, joka on tapahtunut, on se, että ennen tehtiin pitkä ura yhdessä yrityksessä. Tänä päivänä tuo on jo erittäin harvinaista ja työpaikkaa vaihdetaan huomattavasti tiheämpään. Tulevaisuudessa yksi iso muutos tulee olemaan se, että huippuasiantuntijat eivät enää tee töitä vain yhdelle yritykselle, vaan on heillä ns. useita työnantajia. Tätä tapahtuu jo nyt paljon, kun huippuasiantuntijat ovat ymmärtäneet oman arvonsa ja pystyvät valita yritykset / projektit, joissa haluavat olla mukana ja näin laskuttavat työnsä oma yrityksen, toiminimen tai esim. kevytyrittäjäpalvelun kautta. Ilmiöstä voisi puhua oman osaamisensa skaalaamisella, jolloin mahdollisuudet tienata voivat olla myös hyvin erilaiset.

Kevytyrittäjyys on helpoin väylä yrittäjyyteen ja se yhdistää yrittäjyyden ja palkkatyön parhaat puolet. Kevytyrittäjänä ei tarvitse huolehtia oman yrityksen byrokratiasta ja pystyy keskittymään siihen tärkeimpään tekemiseen. Ja mikä parasta pystyy valita omat asiakkaat, oman hinnan ja missä asuu tai mistä työnsä tekee. Kevytyrittäjiä arvioidaan olevan Suomessa tällä hetkellä useampi kymmenentuhatta (lähde: yrittajat.fi) ja se on monelle se tie oman yrityksen kautta tapahtuvaan yrittäjyyteen. Kevytyrittäjyys on erittäin matalan kynnyksen väylä yrittäjyyteen ja sen kautta voi suhteellisen riskittömästi vaikkapa kokeilla oman yritysideansa toimivuutta.

Asiahan ei ole sinällään mikään uusi ja aina on ollut oman elämänsä kevytyrittäjiä. Eli niitä, jotka ovat tutuilleen tarjonneet palveluitansa ja ottanut niistä maksun puhtaana käteen. Kuitenkin jos haluaa tehdä toiminnasta vähän ammattimaisempaa, tarjoaa kevytyrittäjyys siihen loistavat mahdollisuudet ja erittäin helpon tien. Tällä hetkellä voisi sanoa, että kevytyrittäjyys on suosituinta esim. parturi-kampaajien, ravintolatyöntekijöiden, hyvinvointi- ja terveysalan ihmisten sekä rakennusalalla toimivien henkilöiden keskuudessa. Kuitenkin kevytyrittäjyys tulee koko ajan myös tutummaksi ihan alasta riippumatta.

Yksi syy siihen on, että kevytyrittäjyys on myös mielenkiintoinen yrityksien näkökulmasta, koska se tarjoaa suhteellisen riskittömän tavan hankkia lisäkäsiä tai osaamista yllättävissäkin tilanteissa. Tällä hetkellä kuitenkin on ongelmana löytää tekijät, vaikka niitä jo nyt on. Tulevaisuudessa on varsin todennäköistä ja itse epäilen, että tulee syntymään markkinapaikka, joissa tarjotaan tämän tyyppisiä tehtäviä ja näin yhdistetään tehokkaasti projektiluontoiset tehtävät sekä niiden osaajat. Maailmalla yksi näistä on jo remote.com, josta jo nimestäkin selviää, on markkinapaikka henkilöille, jotka etsivät työtehtäviä, projekteja tms. joiden hoitaminen ei tarvitse fyysistä läsnäoloa, vaan enemmänkin tietyntyyppistä osaamista.

Tulevaisuudessa myös yhä enemmän tullaan näkemään sitä, että ollaan työsuhteessa, mutta ns. omalla ajalla tehdään projekteja, joita sitten laskutetaan esim. kevytyrittäjäpalveluiden kautta. Näitä näkee jo nyt paljon ja toki työntekijän näkökulmasta loistava juttu, mutta kannattaa kuitenkin varmistaa, miten oma työnantaja siihen suhtautuu. Tosin henkilökohtainen mielipiteeni on se, että työnantajalle ei tulisi liikaa kuulua se, miten vapaa-aika käytetään eli nimenomaan silloin, jos nämä lisäprojektit tehdään ns. omalla ajalla, jolloin toiset käyvät harrastuksissa, pelaavat videopelejä, tuijottavat telkkaria, viettävät aikaa perheen tai ystävien kanssa aikaa ja sitten toiset laittavat osaamisensa käyttöön ja tienaavat rahaa.

Oletko kiinnostunut kevytyrittäjyydestä? Klikkaa kuvaa ja laske kuinka paljon voisit tienata Jelppiläisenä:

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska/

Teemu Ruuska on työskennellyt rekrytointialalla vuodesta 2009 ja vastaa nykyään InHunt Groupissa digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyvistä asioista. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014, jossa hän on myös suorittanut maisterin tutkinnon kansainvälisesti arvostetussa EAE Business Schoolissa. Vuosien varrella Teemu on kirjoittanut yli 200 artikkelia mm. rekrytointiin, suorahakuun, työnhakuun, digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyen sekä totuttu näkemään Suomessa antamassa kommentteja eri toimittajien haastatteluihin samoista aihepiireistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *