Mikä avuksi työnhaussa, kun ei ole työkokemusta

Netti ja sosiaalinen media alkavat olla pullollaan hyviä ohjeita siitä, miten rakentaa omaa henkilöbrändiä, miten optimoida oma CV tai LinkedIn-profiili ja mitä asioita tulisi tuoda esiin ja millä tavalla, kun hakee töitä. Monille näistä on todella paljon apua, mutta henkilöllä, joka on vasta ottamassa ensimmäisiä askeleita työelämässä, voi mennä helposti sormi suuhun. Yhden sivun saaminen täyteen omassa CV:ssä, kun tuntuu jo lähes mahdottomalta ajatukselta.

Aika monen nuoren työnhakijan kanssa, kun viestittelen, niin usein ehdotan sitä, että keskittyvät enemmän siihen, kuka on, mitä osaa ja mitä tulisi antamaan yritykselle. Unohtaen kuitenkin kliseet, kuten ”olen nopea oppimaan” tai ”olen hyvä tiimipelaaja”. Kerro CV:ssäsi tai LinkedIn profiilin summaryssa sen sijaan, mitä olet opiskellut ja mitä haluat tulevaisuudessa tehdä. Ennen kaikkea kerro missä olet hyvä ja mitä yritys saa, kun palkkaa sinut. Toisin sanoen laita itsesi likoon ja tee kaikkesi, jotta yritys näkee sen, että haluat oikeasti heille töihin. Ja kun saat paikan, näytä, että he eivät olleet väärässä, kun palkkasivat sinut ja antoivat mahdollisuuden.

CV:ssä voi siis tehdä ihan saman asian ja itse neuvon ihan kaikkia sisällyttämään pienen tiivistelmän oman CV:n alkuun. Tämä jo ihan siitäkin syystä, että sen avulla on helppo muokata oma CV vastaamaan avoinna olevaa työtehtävää. Jos et tiedä mistä puhun, niin suosittelen lukemaan yhden aikaisemmista kirjoituksistani täällä Rekry Jelpin blogissa: https://rekryjelppi.com/nain-teet-hyvan-cvn/

LinkedIn-profiili myös kannattaa ehdottomasti perustaa, koska sillä erottaudut jo monesta muusta nuoresta työnhakijasta, varsinkin silloin, kun se on tehty hyvin. Tässä hyvät perusohjeet siihen, mihin tulisi kiinnittää huomiota: https://rekryjelppi.com/nain-teet-hyvan-linkedin-profiilin/

Ja entäs ne työpaikat sitten? Fakta on, että monet saavat ensimmäisen kunnon työpaikan suhteiden tai verkostojen avulla. Siinä ei ole mitään väärää ja näin se myöhemminkin tulee tapahtumaan, kun iso osa työpaikoista menee nyt ja aina verkostojen kautta ilman, että niistä tulee tietoa yhtään minnekään. Näin ollen, kun sinulla on CV ja LinkedIn kunnossa, niin kannattaa alkaa levittää sanaa ihan kaikkien tietoisuuteen kertomalla, että olet valmis tekemään lähes mitä tahansa, kunhan pääset kiinni työelämään. Ja tosiaan sillä ensimmäisellä duunilla ei ole väliä, sen ei tarvitse olla koulutustasi vastaavaa. Ei, tärkeintä on päästä töihin ja kerryttämään työkokemusta.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska/

Teemu Ruuska on työskennellyt rekrytointialalla vuodesta 2009 ja vastaa nykyään InHunt Groupissa digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyvistä asioista. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014, jossa hän on myös suorittanut maisterin tutkinnon kansainvälisesti arvostetussa EAE Business Schoolissa. Vuosien varrella Teemu on kirjoittanut yli 200 artikkelia mm. rekrytointiin, suorahakuun, työnhakuun, digitaalisuuteen ja kansainvälisyyteen liittyen sekä totuttu näkemään Suomessa antamassa kommentteja eri toimittajien haastatteluihin samoista aihepiireistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *